Veel afscheiding: alle oorzaken en oplossingen

Vaginale afscheiding is normaal, maar buitengewoon veel afscheiding kan een indicatie zijn dat er sprake is van ‘abnormale vaginale afscheiding’.

Vaginale afscheiding is normaal voor alle vrouwen, maar in sommige gevallen kan afscheiding afwijken. Bij afwijkingen wordt gesproken van ‘abnormale vaginale afscheiding’. In dit geval is de afscheiding een symptoom die op een onderliggende gezondheidsprobleem duidt. Veel afscheiding is een van de symptomen van abnormale vaginale afscheiding, en kan mogelijk duiden op een onderliggende afwijking.

Abnormale vaginale afscheiding is de meest voorkomende gezondheidsklacht onder vrouwen. Veel afscheiding is op zijn beurt een van de meest voorkomende vormen van abnormale vaginale afscheiding. Het afscheiden van meer vloeistof dan normaal is dus een van de meest voorkomende en normale symptomen voor vrouwen. Vaginale afscheiding is een natuurlijke vloeistof die wordt geproduceerd door de klieren in het slijmvlies van de vagina en de baarmoederhals. Een klein beetje vaginale afscheiding is normaal: afscheiding heeft een functie om de vagina schoon en gezond te hebben. Normaal gesproken is het melkachtig wit of transparant van kleur en zonder geur. Heel veel afscheiding is niet normaal. Het is niet per se een grote probleem, maar wel een ‘afwijking’.

Wat te doen bij abnormale vaginale afscheiding?

Zodra normale vaginale afscheiding overgaat in veel afscheiding of andere abnormale afscheiding, is het verstandig om uw arts te raadplegen voor een diagnose en mogelijk behandeling.

Huismiddeltjes kunnen de symptomen verbeteren voor paar dagen, maar elimineren de abnormale vaginale afscheiding meestal niet permanent. Een arts kan sterkere middelen voorschrijven indien nodig.

Diagnose en behandeling van de abnormale vaginale afscheiding

Voor de diagnose van de oorzaak van de abnormale vaginale afscheiding, zal een analyst laboratorium onderzoek moeten uitvoeren. De afscheiding zal onder de microscoop worden onderzocht. In het geval van Candida infectie, zal er gebruik worden gemaakt van een kweekplaatje. De Candida gist wordt dan in het laboratorium gekweekt, om te bepalen of het Candida is, en wat voor soort Candida. Ook zal er getest worden of de Cadida gevoelig is voor nystatine, de meest gebruikte medicijn tegen Candida. Zo hoef je geen medicijn te gebruiken, tenzij is aangetoond dat het werkt.

Wanneer de oorzaak van de overmatige vaginale afscheiding eenmaal is geïdentificeerd, zal de arts beginnen met de behandeling. Orale of vaginale antibiotica middelen worden voorgeschreven als de oorzaak een bacteriële infectie is. Andere middelen zijn beschikbaar indien veel afscheiding veroorzaakt wordt door Candida of trichomonas. Als veel afscheiding wordt veroorzaakt door een tumor, kan een biopsie van de baarmoederhals of de vagina nodig zijn.

Wat is de reden voor normale vaginale afscheiding?

Vaginale afscheiding is de normale manier waarop de vagina zichzelf elke dag gezond en schoon houdt.

De afscheiding dient om dode cellen en bacteriën af te voeren uit het lichaam. Veel afscheiding is dus merkwaardig: Waarom moet het lichaam zo veel dode cellen en bacteriën afvoeren? Waarom zijn er zo veel dode cellen en dode bacteriën in de vagina aanwezig?

Er moet een reden zijn dat er zo veel afscheiding is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een infectie is. Een infectie zorgt dat veel cellen en bacteriën sterven. Er is dan veel afscheiding nodig om alles ‘op te ruimen’. Het feit dat er veel afscheiding is, betekent niet dat de afscheiding zelf een probleem is. Integendeel, veel afscheiding is juist de oplossing van het lichaam voor een andere probleem. Meestal gaat een infectie vanzelf weer over. Om normale vaginale afscheiding te herstellen, moet de oorzaak van de abnormale afscheiding worden bepaald. Is het een infectie? Zo ja, wat voor infectie? Het kan een bacteriële infectie zijn, een Candida infectie of een SOA.

Abnormale vaginale afscheiding

Hoe ziet abnormale vaginale afscheiding eruit?

Bij abnormale afscheiding is er meestal een toename van de hoeveelheid en de dikte van de afscheiding. De kleur kan wit en klonterig zijn, grijs, groen, geelachtig, of zelfs bloed-getint. Meestal is er bij een abnormale situatie zoals een infectie veel afscheiding en het kan soms bij infecties met slijm en pus gemengd zijn of zelfs schuimig zijn. Abnormale afscheiding is in de meeste gevallen ook op te merken aan de geur.

3 symptomen van abnormale vaginale afscheiding

Abnormale vaginale afscheiding is zeer veel voorkomend. Het is een verschijnsel dat kan worden herkend aan de hand van drie belangrijke symptomen:

  1. Veel afscheiding
  2. Veranderingen in de kleur van de afscheiding
  3. Geur, jeuk, irritatie, pijn of branderig gevoel in de vagina

Oorzaken van abnormale vaginale afscheiding

Abnormale afscheiding kan worden veroorzaakt door ontsteking van de vagina, vaginitis. Vaginitis is meestal het gevolg van een vaginale infectie of chemische reactie in de vagina. Vaginitis veroorzaakt door de gist Candida albicans komt voor bij 20 van de vrouwen die niet zwanger zijn, en tot 40% van de zwangere vrouwen.

Chemische irritatie en veel afscheiding

Veel afscheiding kan ook  worden veroorzaakt door irritatie. Irritatie kan veroorzaakt worden door spermiciden, vaginale glijmiddelen, diafragma’s, en latex condooms. Ook kunnen bepaalde middelen, allergenen, zeeps of lotions  een chemische irritatie van de vagina veroorzaken.

Menopauze en veel afscheiding

De vagina wordt dunner en droger na de menopauze. Een ontsteking van de vagina kan optredenen na de menopauze is de kans op veel afscheiding aanzienlijk verhoogd.

Bacteriële vaginose

Een verandering in de kleur en geur van afscheiding kan worden veroorzaakt door bacteriële vaginosis. Bacterie kan vaginale afscheiding een wit, grijs of geelachtig troebel kleur geven met een vreemde (visachtige) geur.

SOA’s en veel afscheiding

candida albicans van veel afscheiding veroorzaken

Candida albicans van veel afscheiding veroorzaken.

Een ingedikte, klonterige, witte afscheiding, die gepaard gaat met jeuk, wordt over het algemeen veroorzaakt door Candidia, een schimmelinfectie. Candida is niet een SOA per definitie, maar is wel seksueel overdraagbaar.

Een protozoaire infectie, trichomoniasis (een seksueel overdraagbare aandoening) kan de vaginale afscheiding veranderen in een zware, groengeel, schuimige afscheiding die een slechte geur kan hebben.

Andere seksueel overdraagbare ziekten zoals gonorroe, chlamydia kunnen ook de kleur van afscheiding beïnvloeden. Een groenige of gelige afscheiding kan het gevolg zijn van cervicale infectie, die wordt veroorzaakt door gonorroe en chlamydia.

Kanker van de vagina of de baarmoederhals veroorzaakt ook veel afscheiding. Het is een bloed-getinte, waterige vaginale afscheiding.