Vaginale schimmelinfectie – wat is het, waar komt het vandaan, en hoe kom je er van af??

We zullen deze vragen en veel meer beantwoorden. Wij hebben ook veel informatie over de oorzaken, preventie, diagnose en behandeling van vaginale schimmel.

Eigenlijk is het bijna altijd een geval van spraakverwarring wanneer er gesproken wordt over ‘vaginale schimmel infectie’. In feite worden de meeste gevallen van ‘vaginale schimmel’ niet door schimmels veroorzaakt, maar door gisten, zoals Candida albicans. In het Engels noemt men het ook niet een schimmel (‘mold‘ in het Engels), maar gist (‘yeast‘). Schimmelinfectie wordt in het Engels dus terecht ‘yeast infection‘ genoemd. Gek genoeg kent de Nederlandse taal het woord ‘gistinfectie’ niet, waardoor ‘schimmelinfectie’ voertaal is geworden.

Het is misschien belangrijk om te weten dat er helemaal geen sprake is van een schimmel, maar van gisten. Gist is in zekere zin minder vervelend dan schimmel – we eten tenslotte gisten dagelijks, bijvoorbeeld in zuurdesembrood. Op vaginaleschimmel.nl zullen we van ‘vaginale schimmel’ blijven spreken, omdat het de ‘correcte’ benoeming is, maar nu weet u waar het werkelijk om gaat.

Een vaginale schimmelinfectie is irritatie van de vagina en het gebied rondom de vulva. Schimmelinfecties worden veroorzaakt door overmatige groei van de gist Candida albicans. Kleine hoeveelheden gist zijn altijd in de vagina aanwezig. Maar wanneer de balans van de vagina verstoord raakt, en te veel gist groeit, kan je een infectie voorkomen.

Schimmelinfecties komen zeer vaak voor. Ongeveer 75 procent van alle vrouwen hebben op zijn minst een keer in hun leven er last van, en bijna de helft van alle vrouwen maken twee of meer vaginale schimmel infecties mee in hun leven.

Een vaginale schimmelinfectie is een vorm van vaginitis – ontsteking van de vagina – gekenmerkt door vaginale irritatie, intense jeuk en vaginale afscheiding. Een vaginale schimmel infectie heeft zowel invloed op de vagina en het weefsel bij de opening van de vagina.

Is vaginale schimmel infectie een SOA?

Vaginale schimmel Canida onder de microscoop

Vaginale schimmel Canida onder de microscoop

Vaginale schimmelinfectie – ook wel candidiasis – is heel gebruikelijk. Een vaginale schimmel infectie wordt niet beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening. De Candida die de aandoening veroorzaakt kan echter wel worden verspreid via orale seks. De behandeling is meestal gemakkelijk en effectief, tenzij er sprake is van chronische vaginale schimmel infectie (terugkerende schimmelinfecties – vier of meer per jaar).

Wat zijn de symptomen van een vaginale schimmelinfectie?

Het meest voorkomende symptoom van een schimmelinfectie is een extreme jeuk in en rond de vagina.
Andere symptomen zijn:

  • Branderigheid, roodheid en zwelling van de vagina en de vulva.
  • Pijn bij het plassen.
  • Pijn bij het vrijen.
  • Een dikke, witte vaginale afscheiding.
  • Een uitslag op de vagina

Vaginale schimmel kan slechts een of meerdere van deze symptomen veroorzaken, en de symptomen kunnen licht of ernstig zijn.

Bezoek Candidatest.nl voor informatie over Candida infectie van de darmen.